38 Exegetik utifrån Cyrus

Handbok i vävning, storsäljare. Runt 20 000 ex fram till 1970. Författaren hann lägga till ett  -Zetterström under tiden. Apropå ingenting.

Men kolla nu noga på grafiken! Något har hänt i trampuppknytningen mellan 1949 och 1970. OCH VAD BETYDER DET?

  

37 Kartan och verkligheten

  Om verkligheten och kartan inte stämmer överens, utgår man från kartan. Det hela går ut på att få verkligheten att se ut som kartan, tror jag. I detta fall har jag övergivit Boalts lilla tunna sjuttiotalshäfte för Cyrus mer stabila Handbok. Förstaupplagan från 1949 är sig ganska lik även i sin fjärde form 1970. 

36 Framknutet

Nu ska det avslutas med råbandsknut, tydligen inte -knop, om man är nöjd med varpen och den känns jämn, jämnt sträckt. Problem? Jag är inte helsäker på vad en råbandsknut är. Lösning: instruktionsboken. 

Jämn varp. Problem? Hur ska man avgöra det utan mekaniska eller digitala mätningar??  Med handen så där bara? Lösning: testa.  

 

35 Skeda är att sortera

Så här dags undrar man om det inte finns någon möjlighet att rationalisera bort något moment. Nu ska trådarna en efter en genom skeden igen. 

Vad jag kan se, är det ytterligare en chans att kontrollera att trådarna ligger i ordning enligt skälet. Ett himla sorterande! Men det går ganska fort att trä dem genom skeden. De är knappt 300.

 

34 Solvöga

Sommar ute, solvögon inne. Nu ska varje tråd genom ett eget solvöga. Solven sitter på skaftkäppar, 75 på varje. Trehundra trådar ska nu i tur och ordning fördelas på skaften som har nummer ett till fyra. För ett tuskaft, en enkel bindning där tråden går upp och ner, behövs egentligen bara två skaft. Men om man fördelar trådarna på fyra skaft redan från början, kan jag mellan två mattor ändra på trampknytningen och väva matta nummer två i kypert. Som om jag skulle! Vi får se.