25 Svettigt

IMG_0356Det fanns ett tillfälle under förskedningen, då det var lite spänt. Det trasslade sig – förstås. Mamma fingrade på trådarna och försökte reda ut det. Jag också. Det går inget vidare när man är två som ska reda ut ett trådtrassel samtidigt. Men jag tror att det ordnade sig till slut. Annars kommer det att märkas framöver …

24 Meningen med allt

IMG_0355Det är svårt att förstå hur det av denna röra kan bli en relativt ordnad samling trådar med ett ordnat inslag. Upp och ner i jämn takt. Men det kan fungera!

Vävning är en mycket gammal verksamhet. Tänk vilken innovation, vilket tekniksprång, när man insåg teknikens möjlighet: en väv. Ett  civilisationens grundsystem! Och det är också grunden för datorerna – de första tekniska lösningarna för maskinella vävstolar blev utgångspunkten för datorns arbetssätt.

Mamma och pappa har också en dator, som mest används till att lägga patiens. Det har hänt en del sedan hålkortens tid, men så gäller det att utnyttja teknikens möjligheter.

22 Gör om, gör rätt

Nu får jag två öglor åt gången och ska dra dem genom skeden. Det blir alltså fyra trådar. Sedan räknar man mellanrum, innan man tar nästa par av öglor.Så fortsätter man, tills hela varpen är förskedad genom skeden.

I ett senare moment ska man skeda igen, jag vet inte riktigt när. Då ska (tydligen) öglorna ha klippts upp och varje tråd få plats i ett rör för sig i skeden.

Jag gjorde först fel, och lämnade för få mellanrum … Så det blev att dra ut trådarna och skeda om ett litet avsnitt. IMG_0345

19 Mjuka profiler I

Snören, pinnar och trådar – det är vävningens element. Några av dem, i alla fall. Eftersom trådar ska kunna löpa runt pinnar utan problem och utan att haka upp sig, är profilerna ofta rundade. Titta på den fina skälkäppen! Två skälkäppar sticks in i varpflätans två skälöppningar. Knyt ihop käpparna i deras ändar, så att skälet finns kvar genom hela vävuppsättningen.

Det är skälet som är själen!

Rundad skälkäpp
Rundad skälkäpp