26 Förskedningen är klar

Nu ska alltihop in i vävstolen. Då måste jag först sätta ihop den, alltså en av alla mammas vävstolar. Hon har flera stycken som nu står hoppackade i förråd.

Mamma satt nyss vid köksbordet och tittade sig omkring. Hon har vävt trasmattorna som ligger under bordet, gardinerna i fönstren, tyget till stolsitsarna. Hela hennes yrkesverksamma liv har ägnats åt textil.

När hon växte upp var det inte självklart att flickor skulle få en utbildning, även om förändringen närmade sig. Under andra världskriget var kvinnorna tvungna att ta andra ansvar hemma, medan männen låg i beredskap ute i landet. Därefter var det svårt att hindra kvinnorna att utbilda sig och gå ut i yrkeslivet. Men nej, mamma förväntades nog ändå ta hand om ett lanthushåll och sina föräldrar. Så gå på folkhögskola kunde tänkas, men yrkesutbildning var inte det första som erbjöds.

Hon tog körkort, blev vävlärarinna och åkte runt i hela mellersta Hallands inland och hade vävkurser. Många gånger har hon berättat, hur hon behövde låna pengar för att köpa en bil – nödvändig för att ta sig till alla halländska skogsbyar. Hon fick nej av den ena morbrodern och ja av den andre. En triumf!

Vävstolarna alltid slagit hemma.IMG_0357När mamma hade plats, så fanns det en vävstol i huset. Den första jag minns var vitmålad och stod i Bläshammar. I Torpa, dit mamma och pappa flyttade runt Magnus födelse och min skolstart, fanns det gott om plats för flera vävstolar. Först stod de i de gamla uttjänta skolsalarna, sedan i uthuset. Jag har vuxit upp med ljuden och alla specialorden, alla särskilda träkonstruktioner, alla uråldriga arbetsmoment. Alla ritualer runt en väv. De har varit självklara, och jag har aldrig funderat över dem.

Förrän nu.

Jag var aldrig särskilt intresserad av att lära mig. Läsa böcker var roligare. Men nu ska jag försöka att sätta upp en väv med mammas hjälp.

25 Svettigt

IMG_0356Det fanns ett tillfälle under förskedningen, då det var lite spänt. Det trasslade sig – förstås. Mamma fingrade på trådarna och försökte reda ut det. Jag också. Det går inget vidare när man är två som ska reda ut ett trådtrassel samtidigt. Men jag tror att det ordnade sig till slut. Annars kommer det att märkas framöver …

24 Meningen med allt

IMG_0355Det är svårt att förstå hur det av denna röra kan bli en relativt ordnad samling trådar med ett ordnat inslag. Upp och ner i jämn takt. Men det kan fungera!

Vävning är en mycket gammal verksamhet. Tänk vilken innovation, vilket tekniksprång, när man insåg teknikens möjlighet: en väv. Ett  civilisationens grundsystem! Och det är också grunden för datorerna – de första tekniska lösningarna för maskinella vävstolar blev utgångspunkten för datorns arbetssätt.

Mamma och pappa har också en dator, som mest används till att lägga patiens. Det har hänt en del sedan hålkortens tid, men så gäller det att utnyttja teknikens möjligheter.

22 Gör om, gör rätt

Nu får jag två öglor åt gången och ska dra dem genom skeden. Det blir alltså fyra trådar. Sedan räknar man mellanrum, innan man tar nästa par av öglor.Så fortsätter man, tills hela varpen är förskedad genom skeden.

I ett senare moment ska man skeda igen, jag vet inte riktigt när. Då ska (tydligen) öglorna ha klippts upp och varje tråd få plats i ett rör för sig i skeden.

Jag gjorde först fel, och lämnade för få mellanrum … Så det blev att dra ut trådarna och skeda om ett litet avsnitt. IMG_0345

21 En sked, en varpfläta

Vi ska förskeda vid köksbordet. Varpflätan ska tråd för tråd in genom skeden, den långa metallskenan med ett otal mellanrum. Just den här skeden har måtten 30/10, vilket betyder tre trådar per centimeter, ett bra trådmellanrum för trasmattor. Skeden är 130 centimeter lång, fast man tänker nog bred, eftersom den ska sitta på bredden i vävstolen.

Varje tråd ska dras i rätt ordning genom skeden. Vi ska hjälpas åt. Mamma får plocka fram tråden, jag ska dra den genom skeden och samla upp trådarna på en pinne.

Under varpningen snoddes trådarna ömsom upp och ömsom ner i skälet på varpan. De låste alltså varandra i en viss ordning. Och den ordningen styr nu hur de ska plockas upp ur flätan. Det är mycket tredimensionellt. Jag kan omöjligen följa varje tråd i tanken, utan får förlita mig på att mamma kan arbetsgången och vet hur man gör, för att det i slutändan ska komma ut i rätt ordning på vävstolen.IMG_0344

Ett fel jag vet att jag gjorde vid varpningen oroar mig. Jag missade en gång att gå upp på rätt ställe i skälet. ”Det kan man rätta till vid solvningen”, säger mamma. Hur ska man kunna göra det? Jag förstår inte riktigt.

19 Mjuka profiler I

Snören, pinnar och trådar – det är vävningens element. Några av dem, i alla fall. Eftersom trådar ska kunna löpa runt pinnar utan problem och utan att haka upp sig, är profilerna ofta rundade. Titta på den fina skälkäppen! Två skälkäppar sticks in i varpflätans två skälöppningar. Knyt ihop käpparna i deras ändar, så att skälet finns kvar genom hela vävuppsättningen.

Det är skälet som är själen!

Rundad skälkäpp
Rundad skälkäpp

8 Vingmutter

Detta kan mycket väl vara den viktigaste skruven på en varpa. De flesta delar är av trä. Det ligger dock två metallbrickor under vindan, och så är det denna vingmutter på toppen.

Viktigaste skruven?
Viktigaste skruven?